października 18, 2014

Placek dyniowy z bakaliami

  U mnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ...



Składniki:
( duża porcja, na dwie keksówki )

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej
* 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ( u mnie Lubella )
* 3 szklanki startej na drobnych oczkach dyni, u mnie butternut
* 1 szklanka oleju rzepakowego
* 4 jaja
* 1 1/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka sody
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
* garść orzechów laskowych
* garść moreli suszonych

Wykonanie:
 Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawą do piernika.
W misie zmiksować olej z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno po jednym jajku. Ucierać do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta.
Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy i morele, uprzednio posiekane ( lub inne bakalie ) - całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przelać do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach C 50-55 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić - najlepiej na kratce.

Ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

LUKIER:
* 1 białko
* 3/4 szklanki cukru pudru
* sok z cytryny

Białko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne.
Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki.
Gotowym lukrem smarujemy placek dyniowym.
Wierz dodatkowo dekorujemy startymi orzechami laskowymi.



Smacznego !




3 komentarze:

  1. uwielbiam zarówno dynię, jak i bakalie- to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na taki leciutko wilgotny, czyli idealny! Najbardziej lubię właśnie takie ciasta. Ostatnio jadłam pyszny chlebek dyniowy w Starbucksie i postanowiłam, że muszę odtworzyć go w domu. Chyba znalazłam idealny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto jest wilgotne... i to bardziej niz leciutko ;)

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo