Pierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :)
Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne.
Składniki:
( na blachę do tarty średnicy około 25 m )
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g masła
4 jajka
3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego
150 g kurek
1 cebula
70 g orzechów włoskich
150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette
100 g śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty
ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut.
W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i
podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki - dusić pod przykryciem około 15 minut.
Zdjąć pokrywę i smażyć jeszcze kilka minut, aż zgromadzony płyn odparuje.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć blachę do tarty
średnicy około 25 cm. Dobrze docisnąć brzegi. Na cieście ułożyć folię aluminiową
lub papier do pieczenia i wsypać groch lub kulki do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez
12 minut.
Zmiksować 2 jajka, serek, śmietanę oraz mąkę
pszenną. Dodać grzyby z cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą
ilością świeżo mielonego pieprzu.
Wyjąć podpieczone
ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać
masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec
tartę 20 minut w 170 stopniach C.
Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową.
Smacznego !
mimo, że nie przepadam, wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń