Mam coś dla leniwych wielbicieli serników. To ciasto, choć nie może stać na równi z sernikiem, z pewnością może go zastąpić w chwili naprawdę wielkiej ochoty na owo ciasto.
To taka szybsza i uproszczona wersja ciasta z serem.
Ja wyruszam jutro na Europejski Festiwal Smaku do Lublina, a ciasto zostawiam w domu, moim łasuchom.
Może Wy też zrobicie domownikom niespodziankę i upieczecie w weekend ?
Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )
* 250 masła/margaryny
* 3/4 + 1/4 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka * cukier waniliowy
* 250 g twarogu ( w kostce )
* 3 łyżki płatków jęczmiennych
* 300 g jeżyn
Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.
Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy.
Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Na serze ułożyć jeżyny.
Do odłożonego ciasta dodać płatki jęczmienne - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C.
Smacznego !
ojojoj już ślinka cieknie, już ustawiam się w kolejce do torciku serniczkowego :) Jaki piękny i na pewno smaczny. Kupiłaś mnie dziś, uwiodłaś wręcz ... nastawiam kawę i kroję kawałek :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie :) Zdjęcia również piękne ;)
OdpowiedzUsuńA co z 1/4 pozostałym roztopionym tłuszczem? Gdzie go się dodaje?
OdpowiedzUsuń