sierpnia 16, 2014

Ogórki chili ( pikle "krokodylki" )



Kolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek.

Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek.












Składniki:

* 2,5 kg niedużych ogórków
* 4 łyżki soli
* 2 łyżeczki chili w proszku
* 1,5 główki czosnku

na zalewę:
* 1,5 szklanki octu 10%
* 0,5 kg cukru
* 4 łyżki oleju



Wykonanie:
Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny.

Po tym czasie odlać zgromadzony płyn,  odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.

Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Po upływie 12-stu godzin ogórki ułożyć, dość ciasno, w słoikach. Zalać zalewą i pasteryzować 2-3 minuty.



Smacznego !

11 komentarzy:

  1. Lubie twój blog, ale uwazam ze skopiowalas przepis. W googlach wystarczy wpisać ogórki w zalewie z chilli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, ze jest to przepis powrzechnie znany. Ale... ja nigdzie nie wspomnialam, iz jest to moj twor wlasny. Poza tym ,moze ktos z moich czytelnikow nie zna ogorkownw takim wydaniu i chetnie skorzysta.
      A przepis nie z google, a z kartki. Kartka od kogo nie wiadoo, bo juz ladnych kilka lat takiemogorki wmojej rodzinie sie robi.

      Usuń
  2. mój dziadek byłby zachwycony, pokażę mu ten przepis :)

    zapraszam na pesto po polsku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam i uwielbiam, choć sama do tej pory nigdy nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a do zalewy wody sie nie dodaje? 1,5 szklanki octu to tym sie nie zaleje 2,5 kg ogorków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że wystarczy. I tak jak pisałam w przepisie - ogórki układać ciasno w słoikach.

      Usuń
    2. Mnie zawsze zostaje zalewy nawet:D Ogórki kroję na połówki i nie gotuję słoików wcale
      W tej zalewie co mi zostaje trzymam cienko pokrojoną marchewkę (najlepiej to zrobić obieraczką ) i wychodzi superowa pikantna przekąska do chrupania lub dodatek do sałatki

      Usuń
  5. Mam pytanie czy zalewa którą zalewamy ogórki ma wystudzona czy zalewamy gorącą.Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ogórki z taką ilością czosnku i chili są bardzo pikantne?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo