Mój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne.
Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie otwieram drugiego, bo po drugim przyszłą by kolej na trzeci ... A trzy słoiczki dżemu w ciągu jednego dnia to DUŻO !
Polecam każdemu zrobić choć jedną porcję. I warto, naprawdę warto stać te 3 godziny i mieszać. I podjadać ;)
Składniki:
* 1,5 kg śliwek bez pestek
* 0,70 kg cukru
* 60 g kakao ( najlepsze DecoMorreno )
* laska wanilii ( lub cukier waniliowy )
Wykonanie:
Śliwki ( wydrylowane ) przekręcić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Ewentualnie zmiksować owoce w malakserze - ja tak robię - jest zdecydowanie szybciej ;)
Rozdrobnione śliwki przełożyć do garnka/rondla i smażyć 30 minut. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu około 2 godziny. Mieszać co chwila, gdyż dżem łatwo się przypala. Gdy większa część płynu odparuje dodać kakao i dosmażyć dżem do pożądanej konsystencji.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić.
Smacznego !
babcia robi podobny, jak smk ten sam to pyyyycha!
OdpowiedzUsuńjest pysznie i zdrowo
OdpowiedzUsuń