Kolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek.
Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek.
Składniki:
* 2,5 kg niedużych ogórków
* 4 łyżki soli
* 2 łyżeczki chili w proszku
* 1,5 główki czosnku
na zalewę:
* 1,5 szklanki octu 10%
* 0,5 kg cukru
* 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie odlać zgromadzony płyn, odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.
Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Po upływie 12-stu godzin ogórki ułożyć, dość ciasno, w słoikach. Zalać zalewą i pasteryzować 2-3 minuty.
Smacznego !
Lubie twój blog, ale uwazam ze skopiowalas przepis. W googlach wystarczy wpisać ogórki w zalewie z chilli.
OdpowiedzUsuńMasz racje, ze jest to przepis powrzechnie znany. Ale... ja nigdzie nie wspomnialam, iz jest to moj twor wlasny. Poza tym ,moze ktos z moich czytelnikow nie zna ogorkownw takim wydaniu i chetnie skorzysta.
UsuńA przepis nie z google, a z kartki. Kartka od kogo nie wiadoo, bo juz ladnych kilka lat takiemogorki wmojej rodzinie sie robi.
mój dziadek byłby zachwycony, pokażę mu ten przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na pesto po polsku :)
Znam i uwielbiam, choć sama do tej pory nigdy nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńa do zalewy wody sie nie dodaje? 1,5 szklanki octu to tym sie nie zaleje 2,5 kg ogorków
OdpowiedzUsuńZapewniam, że wystarczy. I tak jak pisałam w przepisie - ogórki układać ciasno w słoikach.
UsuńMnie zawsze zostaje zalewy nawet:D Ogórki kroję na połówki i nie gotuję słoików wcale
UsuńW tej zalewie co mi zostaje trzymam cienko pokrojoną marchewkę (najlepiej to zrobić obieraczką ) i wychodzi superowa pikantna przekąska do chrupania lub dodatek do sałatki
Mam pytanie czy zalewa którą zalewamy ogórki ma wystudzona czy zalewamy gorącą.Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńOgórki zalewamy gorącą zalewą.
Usuńostry korniszonek
OdpowiedzUsuń