sierpnia 16, 2014

Ogórki chili ( pikle "krokodylki" )



Kolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek.

Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek.












Składniki:

* 2,5 kg niedużych ogórków
* 4 łyżki soli
* 2 łyżeczki chili w proszku
* 1,5 główki czosnku

na zalewę:
* 1,5 szklanki octu 10%
* 0,5 kg cukru
* 4 łyżki oleju



Wykonanie:
Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny.

Po tym czasie odlać zgromadzony płyn,  odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.

Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Po upływie 12-stu godzin ogórki ułożyć, dość ciasno, w słoikach. Zalać zalewą i pasteryzować 2-3 minuty.



Smacznego !

9 komentarzy:

  1. Lubie twój blog, ale uwazam ze skopiowalas przepis. W googlach wystarczy wpisać ogórki w zalewie z chilli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, ze jest to przepis powrzechnie znany. Ale... ja nigdzie nie wspomnialam, iz jest to moj twor wlasny. Poza tym ,moze ktos z moich czytelnikow nie zna ogorkownw takim wydaniu i chetnie skorzysta.
      A przepis nie z google, a z kartki. Kartka od kogo nie wiadoo, bo juz ladnych kilka lat takiemogorki wmojej rodzinie sie robi.

      Usuń
  2. mój dziadek byłby zachwycony, pokażę mu ten przepis :)

    zapraszam na pesto po polsku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam i uwielbiam, choć sama do tej pory nigdy nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a do zalewy wody sie nie dodaje? 1,5 szklanki octu to tym sie nie zaleje 2,5 kg ogorków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że wystarczy. I tak jak pisałam w przepisie - ogórki układać ciasno w słoikach.

      Usuń
    2. Mnie zawsze zostaje zalewy nawet:D Ogórki kroję na połówki i nie gotuję słoików wcale
      W tej zalewie co mi zostaje trzymam cienko pokrojoną marchewkę (najlepiej to zrobić obieraczką ) i wychodzi superowa pikantna przekąska do chrupania lub dodatek do sałatki

      Usuń
  5. Mam pytanie czy zalewa którą zalewamy ogórki ma wystudzona czy zalewamy gorącą.Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo