kwietnia 28, 2014

Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami

    Sernik - moja miłość ! Żadna dieta nie sprawi, że odpuszczę sobie kawałek sernika ! 
Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie.
Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D



Spód:
180 g krakersów
150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych )   
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
1 i 1/2 szkl. cukru
100 g masła
otarta skórka z pomarańczy
otarta skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
5 jaj
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej





 Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.
Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo.
Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem.

Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy wysokości 3/4. Wstawić do lodówki.



W tym czasie przygotować masę serową.

 Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.
Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania.
Pod koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.
Przed otarciem skórki, owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.

Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód.

Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.

Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać w lodówce.


MACEROWANE TRUSKAWKI:
250 g truskawek
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta kolorowego pieprzu

Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać.
Truskawki nakryć filią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.


Porcję sernika podawać z macerowanymi truskawkami.

Zapraszam też na sernik kokosowy

 
Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo