Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.
Dziś czekolada to nie tylko desery, ciasta, cukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny !
Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych. Rodzinka zachwycona - szczególnie siostra i mama. No tak, kobiety i czekolada lubią się wzajemnie :D
Składniki ( na około 20 sztuk )
150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt 70% i 50 g czekolady 47% kakao )
250 g serka mascarpone
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
1 łyżka powideł śliwkowych ( nie koniecznie )
Do polania:
200 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao )
2 łyżki oleju, np arachidowy, ale może być rzepakowy
do posypania:
cukier trzcinowy
Wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
Serek lekko utrzeć mikserem, ażeby rozluźnić jego konsystencję.
Do ubitego serka wlać przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników.
Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie.
Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 40 minut. Masa musi nieco stwardnieć, żeby dobrze formowało się trufle.
Kiedy masa uzyska już pożądaną konsystencję, nabierać czubatą łyżeczkę masy i formować rękoma kuleczki. I tu moje zimne ręce sprawdziły się doskonale, gdyż nie rozpuszczały zbytnio masy :)
Uformowane trufle ponownie schłodzić w lodówce, min 30 minut.
Przygotować polewę.
Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem.
Schłodzone trufle oblewać płynną czekoladą, odkładać na szklaną deskę lub papier do pieczenia.
Kiedy czekolada nieco stężeje, posypywać cukrem trzcinowym.
Gotowe trufle chłodzić w lodówce kilka godzin. Najlepiej wykonać je wieczorem i odstawić na noc do lodówki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego !
wyglądają mega pysznie *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne, uwielbiam takie malutkie słodycze własnej roboty :-)
OdpowiedzUsuńale bym zjadała takiego trufelka :)
OdpowiedzUsuńJa zrobie je a święta-zainspirowałaś mnie pomysłem :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń