Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie.
I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady !
Biszkopt ( na 1 roladę ):
4 białka
1 całe jajko
5 płaskich łyżek cukru
5 pełnych łyżek mąki tortowej
2 łyżki maku
Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ):
1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób )
2 galaretki owoce leśne lub wiśnia
1 łyżka żelatyny
350 ml wrzątku
200 ml śmietanki 30%
150 ml jogurtu greckiego
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta.
Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę z makiem - delikatnie mieszamy.
Na blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę biszkoptową.
Równamy powierzchnię.
Biszkopt pieczemy w 160 stopniach 15-20 minut.
Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy, kładziemy na ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę.
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.
Śliwki wraz z syropem miksujemy. Do śliwek dodajemy rozpuszczoną galaretkę.
Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtem.
Masę śmietanowo-jogurtową mieszamy ze śliwkami - odstawiamy, aż masa zacznie tężeć.
Tężejącą masę wykładamy na biszkopt - zwijamy w roladę.
Masy wystarcza na 2 rolady.
Gotowe rolady posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Wygląda przepięknie ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:d
OdpowiedzUsuń