marca 04, 2014

Lekka rolada śliwkowa

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej.
Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie.
I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady !


Biszkopt ( na 1 roladę ):

4 białka
1 całe jajko
5 płaskich łyżek cukru
5 pełnych łyżek mąki tortowej
2 łyżki maku


Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ):

1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób )
2 galaretki owoce leśne lub wiśnia
1 łyżka żelatyny
350 ml wrzątku
200 ml śmietanki 30%
150 ml jogurtu greckiego





Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta.
Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę z makiem - delikatnie mieszamy.


Na blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę biszkoptową.
Równamy powierzchnię.
Biszkopt pieczemy w 160 stopniach 15-20 minut.

Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy, kładziemy na ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę.


Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.
Śliwki wraz z syropem miksujemy. Do śliwek dodajemy rozpuszczoną galaretkę.
Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtem.
Masę śmietanowo-jogurtową mieszamy ze śliwkami - odstawiamy, aż masa zacznie tężeć.

Tężejącą masę wykładamy na biszkopt - zwijamy w roladę.

Masy wystarcza na 2 rolady.

Gotowe rolady posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo