Łasuchy ? - jesteście ?
Dziś polecam torcik kruchy, z musem czekoladowym.
Przyznać muszę, że torcik wart jest wypróbowania.
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
200 g
masła
130 g margaryny
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
Mus czekoladowy:
150 g czekolady mlecznej
150 g czekolady gorzkiej
330 ml
śmietanki kremówki
powidła śliwkowe - słoiczek 200 ml
Wykonanie:
Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub
rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciasto.
Ciasto
uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.
Zimne ciasto podzielić na 4 części, każą rozwałkować na
okrąg średnicy 26cm.
Piec 15 minut w 200 stopniach C.
Blaty pozostawić do
ostygnięcia.
Przygotować mus czekoladowy:
Obie czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko
ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Ubitą śmietanę dodawać partiami do rozpuszczonej czekolady, delikatnie
mieszać, do połączenia składników.
Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym.
Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową.
Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego !
ale smacznie!
OdpowiedzUsuńzapraszam na łososia :)!
Uwielbiam Twoje przepisy :D Zbliża się kilka imprez rodzinnych, więc na 100% wykorzystam ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńAle dzisiaj kusisz.
OdpowiedzUsuńmus truskawkowy... pycha !
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuń