marca 25, 2014

Tort marchewkowy z orzechowym kremem

 Ciasto marchewkowe - chyba wszystkim znany placek warzywny na słodko ;)
Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości. 
Były już u mnie marchewkowe muffiny, a teraz przyszła pora na torcik.
Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba !


Ciasto marchewkowe:
300 g obranej marchwi
3/4 szkl. cukru

240 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
220 ml oleju rzepakowego
60 ml maślanki 
2 jajka

Krem:
160 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g mielonych orzechów laskowych





Wykonanie:

Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, przyprawy.
W drugim naczyniu za pomocą miksera wymieszać jajka z olejem i maślanką.

Do składników mokrych, wsypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchew - wymieszać za pomocą łyżki.


Ciasto marchewkowe przełożyć do tortownicy, piec w 170 stopniach C około 50 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty.

Przygotować krem orzechowy.
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę.
Śmietankę ubić na sztywno.
Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać.

Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce, około 1 godziny.
Gotowy torcik marchewkowy posypać cukrem pudrem ,udekorować paskami marchwi.



Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo