Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle.
Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu.
Składniki:
160 g masła
125 g cukru
1 całe jajko
300 g mąki
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki )
ponadto:
cienkie patyczki do szaszłyków
lukier gotowy Dr. Oetker
kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker
Wykonanie:
Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka.
Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia składników.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wyrabiamy na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce min. 40 min.

Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość około 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blasze i ostrożnie wbijamy patyczki, osuszone ręcznikiem papierowym z wody.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 10-12 minut.
Upieczone studzimy i dekorujemy według uznania.
Smacznego !
Świetne, szkoda, że nie mam takich foremek.
OdpowiedzUsuńpiękne motylki:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędni :)
OdpowiedzUsuń