marca 24, 2014

Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami

  Łasuchy ? - jesteście ?
Dziś polecam torcik kruchy, z musem czekoladowym.
Przyznać muszę, że torcik wart jest wypróbowania.



Ciasto kruche:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
200 g masła
130 g margaryny
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy 



Mus czekoladowy:

150 g czekolady mlecznej
150 g czekolady gorzkiej
330 ml śmietanki kremówki


powidła śliwkowe - słoiczek 200 ml




Wykonanie:


Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciasto. 
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Zimne ciasto podzielić na 4 części, każą rozwałkować na okrąg średnicy 26cm. 
Piec 15 minut w 200 stopniach C. 

Blaty pozostawić do ostygnięcia.





Przygotować mus czekoladowy:


Obie czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno.  Ubitą śmietanę dodawać partiami do rozpuszczonej czekolady, delikatnie mieszać, do połączenia składników.

Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym. 
Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc.



Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową. 
Udekorować  cukrem pudrem.






Smacznego !

6 komentarzy:

  1. ale smacznie!

    zapraszam na łososia :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy :D Zbliża się kilka imprez rodzinnych, więc na 100% wykorzystam ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo