Musicie wybaczyć jakość zdjęć, zmuszona byłam robić teraz, nocą ... Nie lubię tak !
Proponowany przeze mnie torcik to miętowo-czekoladowe połączenie. Ciekawi ?
Składniki:
SPÓD:
250 g kruchych ciastek
100 g czekolady gorzkiej 70%
1 łyżka masła
200 ml jogurtu naturalnego
250 g serka ricotta
10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka siekanej świeżej mięty
2 łyżki żelatyny
150 ml zimnej wody
ponadto:
galaretka truskawkowa
truskawki, czekoladowe literki
Wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.
Ciastka pokruszyć.
Do okruchów ciastek dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie wymieszać.
Powstałą masą wyłożyć, dokładnie dociskając do brzegów formę serduszko ( u mnie jest to wkładka do tortownicy średnicy 26 cm).
Tak przygotowany spód, wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać zimną wodą - odstawić.
Miętowe pastylki pokroić drobno.
Na palniku postawić garnek z wodą - zagotować. Zmniejszyć płomień do minimum, na garnku postawić naczynie do ubijania.
Do naczynia wlać jogurt i dodać pokruszone czekoladki. Przy pomocy miksera z końcówką do siekania ( nożykiem ) miksować jogurt, do momentu rozpuszczenia się czekoladek.
UWAGA: nie dopuścić do przegrzania jogurtu, żeby się nie zważył.
Do masy jogurtowej dodać serek ricotta, posiekaną miętę i cukier puder - dokładnie ubić.
Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do miętowej masy i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na kruchy, czekoladowy spód.
Torcik wstawić do lodówki, do zastygnięcia.
Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Na ściętym torciku ułożyć napis, ewentualnie położyć owoce - zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Smacznego !
świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńmusiało smakowac obłędnie :)
OdpowiedzUsuńale pyszota :)
OdpowiedzUsuń