stycznia 11, 2014

Pralinki kokosowo-migdałowe (a'la "Rafaello")



Składniki:


200 g białej czekolady
3 łyżki mleka w proszku
100g wafli tortowych
1 łyżka masła

około 20 migdałów całych
50 g wiórek kokosowych

papilotki








Wykonanie:

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już płynna, zdjąć z pary - dodać mało - mieszając rozpuścić masło w czekoladzie.


Wafle ( muszą być świeże, bardzo kruche ) rozkruszyć bardzo drobno.

Do czekolady wsypać pokruszone wafle oraz mleko w proszku - dokładnie wymieszać.


Masę odstawić  do ostygnięcia.

Gdy masa jest już chłodna i zwięzła przystępujemy do formowania pralinek.

Nabieramy porcję masy ( około 1 czubata łyżeczka ), rozpłaszczamy w ręce, kładziemy migdał i formujemy kuleczkę. Migdał ma pozostać wewnątrz masy.

Gotową pralinkę obtaczamy w wiórkach kokosowych, przekładamy do papierowej papilotki.

"Rafaello" wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.


Smacznego !

9 komentarzy:

  1. Muszą smakować obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię to! Rafaello to ja wciągam nałogowo.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. coś mi nie wyszły, a robiłam jak w przepisie :( Jakby za dużo wafli, masa zbyt sypka... Nie dało się skleić kuleczek. Ale masa smakowała super. Może jakieś rady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masa za bardzo stężała, nim zaczęłaś lepić kuleczki ?
      Albo wina czekolady ... ja używam dobrej, belgijskiej czekolady.

      Jak ja formowałam kuleczki, masa pod wpływem ciepła rąk, fajnie miękła i ładnie się formował.
      Następnym razem dosypuj suche składniki stopniowo, ewentualnie dodasz mniej i mam nadzieję, udadzą się idealnie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ile mogą stać takie pralinki? Chcę ten przepis wykorzystać w ramach prezentów świątecznych;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przechowywane w lodówce z powodzeniem mogą stać do 10 dni. Pamiętaj tylko, żeby szczelnie je zamknąć, tak by nie chłonęły zapachów z lodówki.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo