Biszkopt:
1 jajko
2 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki płaskie mąki pszennej
Krem budyniowy:
350 ml napoju waniliowego Alpro
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła o temp. pokojowej
Dodatkowo:
1 opakowanie krakersów solonych
1/2 puszki kajmaku waniliowego
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Przygotować ciasto biszkoptowe.
3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie.
Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C.
Ugotować budyń.
2/3 napoju Alpro zagotować z cukrem.
W pozostałej części napoju waniliowego rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną.
Do gotującego się napoju Alpro wlać żółtka z mąką - gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować krem budyniowy.
UWAGA ! Budyń i masło muszą mięć temperaturę pokojową !
Masło utrzeć, do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu.
Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów.
Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły.
Smacznego !
ciasto wygląda apetycznie i warte wypróbowania
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodkie przekładańce! muszę nadrobić zaległości w pieczeniu :)
OdpowiedzUsuń