Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
1/2 cukinii
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
duża garść szpinaku baby
70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki
około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego
100 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka masła
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę.
Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka.
Gotowe warzywa zdejmij z patelni.
Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty.
Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie.
Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino.
Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj.
Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !
wylgąda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńmozna zamówić porcję?:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na nowy post!:)
Wygląda bardzo apetycznie :) Robię czasem risotto z cukinią, ale takiego zestawienia jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń