listopada 13, 2013

Kruche rogaliki z marmoladą


Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
200 g margaryny/masła
2 żółtka
 1 łyżka kwaśnej śmietany
 1 szkl. cukru pudru
szczypta soli

marmolada owocowa






Wykonanie:

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę.
Szybko zagniatamy ciasto. 
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą  i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.

Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt.


Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik.

Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :)
Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka.
Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić.

Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zrobić takie rogaliczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie za dużo tego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi i jak lubi. Ja lubie slodko !
      Ale rogaliki takie mozna zrobic i bez cukru, z sama marmolada.
      Jesli masz chec drogi anonimie zrobic takie, dostosyj ilosc cukru do swoich uodoban. A kolejnym razem podpisz sie lub zalogu. Nie ladnie krytykowac pozostajac anem/pania "nikt"... czyli anonimem.

      Usuń
  3. Ale ja nie krytykuję.Pomyślałam,że może wkradł się błąd w trakcie pisania i dlatego pytam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to przepraszam, ale pytamnie zostalo tak sformulowane, ze poczulam w nim nutke drwiny.
      Cukru jest faktyczmie sporo, taki przepis. Ale jak juz pisalam wczesniej, jego olosc mozna dowolnie regulowac, dosypujac nieco wiecej maki do ciasta.
      Pozdrawiam. Marta

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo