listopada 27, 2013

Kremowa zupa cebulowo-serowa


Składniki:

5 średnich cebul
2 ziemniaki
1 l bulionu wołowego
100 ml białego wina wytrawnego
70 g masła
2 łyżki tartego sera chedar

sól
gałka muszkatołowa
kminek mielony





Wykonanie:

Cebulę pokroić w pół plastry.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła.

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.



Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki oraz usmażoną cebulę.
Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.

Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut. 
Dodać ser - zamieszać.

Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem.

Podawać z grzankami z chleba razowego.


Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo