listopada 09, 2013

Gruszki w piance jajeczno-migdałowej


Składniki:

2 średnio dojrzałe gruszki
1/2 szkl. białego wina półsłodkiego
łyżeczka margaryny/masła

2 żółtka
3 łyżki cukru
3/4 szkl. napoju migdałowego Alpro 

migdały, kawa rozpuszczalna



Wykonanie:

Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły.

Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie.



Napój migdałowy Alpro zagotować.
Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Do puszystej masy jajecznej wlać napój migdałowy.
Ucierać do momentu, aż puszysty krem nieco zgęstnieje. Trwa to około 10-12 minut.

Na talerzykach deserowych układać gruszki, dookoła owoców lub też na wierz wyłożyć puszystą piankę jajeczno-migdałową.
Posypać migdałami i kawą rozpuszczalną.


Smacznego !


9 komentarzy:

  1. jeju patrzę i się najadam już samym widokiem hihihihih

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko mam identycznie! Sam widok jest...

    OdpowiedzUsuń
  3. Marto, czy Ty tak musisz kusić czytelników? Kurcze no, wreszcie znalazłam zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę dla ukochanych migdałów w mlecznej czekoladzie z cynamonem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo