października 16, 2013

Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami


Składniki:

800 ml bulionu wołowego
1 duża cebula
2,5  papryki czerwone
1 mała papryczka chilli
sól
Zioła Toskańskie
olej rzepakowy

3 plastry salami
Czerwona fasola, np JAMAR




Wykonanie:

Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie.
W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż do czasu aż cebula lekko zbrązowieje ( NIE PRZYPALI SIĘ).

Bulion na zupę zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut.


Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami. 



Salami pokrój w cienkie paski - usmaż.

Fasolę wysyp na sito, opłucz pod bieżącą woda - odcedź.

Do miseczki dodaj po łyżce fasoli, zalej gorącą zupą paprykową, posyp paskami salami.



Zupa jest pikantna i bardzo rozgrzewająca. Idealna na jesienne chłody.


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. hej! proszek był nówka sztuka, ale myśle, że wydają się mało wyrośnięte- bo zamiast zrobienia około 10, zrobiłam 19- miałam dużo osób do obdarowania. i niestety miałam kichowate foremki- rozlewało się na bok. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aha... to polecam blachę do muffinek :)

      Usuń
  2. Spot on with this write-up, I honestly believe that this website needs a great deal more attention.
    I'll probably be returning to read through more, thanks for the info!
    Here is my web site :: jamón serrano

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo