Składniki:
100g makaronu spaghetti Lubella
100 g kabanosów wieprzowych
1 średnia cebula
3 łyżki kukurydzy
1 jajo
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
150 g sera mozarella
oliwa
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty.
Ser mozarella pokroić drobno.
Jajko dobrze wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem mozarella. Najlepiej za pomocą miksera.
Do masy śmietanowo-serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć.
Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy posmarować tłuszczem. W każde zagłębienie układać makaron - formując gniazdo.
Makaron zalać masą.
Piec w 160 stopniach około 25 minut.
Smacznego !
świetny pomysł, bardzo ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń