Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyka octu winnego
2 łyżki oleju
sól
Wykonanie:
Żeberka umyć, podzielić n porcje., posolić.
Zrobić marynatę.
Koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej i ocet - połączyć razem. Marynatą zalać żeberka i wetrzeć marynatę w mięso.
Odstawić na 2 godziny.
Żeberka przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec odkryte żeberka przez 10-15 minut.
Do żeberek polecam sos orzechowy.
SOS ORZECHOWY:
3 łyżki masła orzechowego niesolonego
1,5 łyżki majonezu
1 łyżka sosu sojowego
łyżeczka posiekanego chilli
Wszystkie składniki łączymy bardzo dokładnie. Sos podajemy do żeberek lub innych mięs.
Smacznego !
Wyglądają kusząco.
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńTen sos musi byc boski!
OdpowiedzUsuńtak, bardzo mi smakował... A można też zamiast majonezu dodać mleczko kokosowe... ja nie miałam akurat pod ręką, dlatego dałam majonez.
Usuńmój mąż byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńheh... mój sobie tyle nałożył na talerz, że nie dał rady dojeść :D
Usuń