Składniki:
4 duże brzoskwinie
3/4 szkl. wiana różowego półsłodkiego Celebro
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wykonanie:
Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć nieco miąższu.
Miód rozpuścić w winie.
Migdały, skórkę pomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń.
Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem.
Piec w 180 stopniach około 15-20 minut.
Do deseru polecam kieliszek wina francuskiego różowego półsłodkiego Celebro.
Smacznego !
nigdy nie jadlam takiego gania....
OdpowiedzUsuńdziś takie ciepłe danie prosto z piekarnika zjadanym chętnie:)
OdpowiedzUsuń