września 03, 2013

Chlebowe paluszki z oliwkami i parmezanem


Składniki:

0,5 szkl. ciepłego mleka
10 dag drożdży
około 2 szkl. mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki siekanych oliwek czarnych
rozmaryn
oliwa do smarowania



Wykonanie:

W ciepłym ( nie gorącym ! ) mleku, rozprowadzić drożdże. Posolić.
 Powoli wsypywać mąkę i wyrabiać ciasto.
Ciasto ma być pulchne, ale nie klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.


Ser, oliwki i rozmaryn - wymieszać.


Do wyrośniętego ciasta dodać łyżkę oliwy - zagnieść.

Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Kroić w paski szerokości około 2 cm, długości - 10 cm.
Paski ciasta smarować oliwą, posypać mieszanką sera, oliwek i rozmarynu. Zwijać w spiralkę, układać na blasze.

Piec w 170 stopniach C do zrumienienia.

Paluszki to doskonały dodatek do sałatek, sosów, zup,. a także jako przegryzka do piwa lub wina.



Smacznego !

5 komentarzy:

  1. pyszny pomysł na przegryzkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się rewelacyjnie:) na pewno smakują tak samo:)pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo