Składniki:
0,5 szkl. ciepłego mleka
10 dag drożdży
około 2 szkl. mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki siekanych oliwek czarnych
rozmaryn
oliwa do smarowania
Wykonanie:
W ciepłym ( nie gorącym ! ) mleku, rozprowadzić drożdże. Posolić.
Powoli wsypywać mąkę i wyrabiać ciasto.
Ciasto ma być pulchne, ale nie klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ser, oliwki i rozmaryn - wymieszać.
Do wyrośniętego ciasta dodać łyżkę oliwy - zagnieść.
Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Kroić w paski szerokości około 2 cm, długości - 10 cm.
Paski ciasta smarować oliwą, posypać mieszanką sera, oliwek i rozmarynu. Zwijać w spiralkę, układać na blasze.
Piec w 170 stopniach C do zrumienienia.
Paluszki to doskonały dodatek do sałatek, sosów, zup,. a także jako przegryzka do piwa lub wina.
Smacznego !
wyglądaja rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na przegryzkę:)
OdpowiedzUsuńprezentują się rewelacyjnie:) na pewno smakują tak samo:)pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chrupacze :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie
OdpowiedzUsuń