września 16, 2013

Czekoladowiec z bazylią


Na ciasto:

6 jaj
1 szkl. cukru pudru
250 g margaryny
0,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka listków siekanej bazylii czerwonej







Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej na puch margaryny dodajemy po jednym żółtku - ciągle ucierając.
Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy do ucieranej masy.
Ubijamy pianę z białek. Bazylię siekamy bardzo drobno.
Do ciasta dodajemy pianę i bazylię - delikatnie, ale dokładnie łączymy.


Ciasto rozdzielamy do 5 miseczek.
W tortownicy średnicy 26 cm pieczemy 5 placków.
Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.




 

KREM:
0,5 l mleka
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

250 g mlecznej margaryny
1 szkl cukru pudru












 


Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy.
W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę. Wlewamy na gotujące się mleko - ciągle mieszają.
Budyń odstawiamy do ostudzenia

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Gotową masą przekładamy placki.

Do dekoracji:

200 g czekolady gorzkiej
kilka listków bazylii zielonej
dowolne owoce
cukier puder

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bazylię drobno posiekać.
Bazylię połączyć z czekoladą.
Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięci.

Na cieście ułożyć owoce, oprószyć delikatnie cukrem pudrem



Smacznego !

6 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo