sierpnia 05, 2013

Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową

Składniki:

CIASTO:
25 dag mąki
1/3 szkl. cukru
1 jajko
1/2 kostki masła

MASA:
25 dag mleka kondensowanego słodzonego
10 dag kwaśnej śmietany
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka

około 0,5 kg śliwek


Wykonanie:

Zimne masło  pokroić na małe kawałki.
Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.



Śliwki wypestkować.

Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości 3-4 cm.

Na cieście ułożyć śliwki, zalać masą mleczno-budyniową.

Piec około 50 minut w 175 stopniach.


















Smacznego !

7 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo