sierpnia 23, 2013

Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką


Składniki:

CIASTO:
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
170 g margaryny
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka





Wykonanie:

Margarynę rozpuścić, ostudzić.
Do margaryny dodawać partiami mąkę kukurydzianą, jajka, cukier, proszek do pieczenia - mieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę pszenną - zagnieść ciasto. Około 3 łyżki ciasta zostawić. Z reszty
uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na 30 min.



MASA SEROWA:

400 g sera białego
1 szkl. cukru
2 jajka
50 g rozpuszczonego  masła 
jeżyny

 Wszystko miksujemy blenderem lub robotem, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką.
Tortownicę średnicy 26/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do tortownicy ( przy pomocy wałka ), uformować rant wysokości 4cm
Na ciasto wylać masę serową. Ułożyć owoce.

Kruszonka owsiana:
3 łyżki pozostawionego wcześniej ciasta
4 łyżki cukru
0,5 szkl. płatków owsianych

Wszystko połączyć, rozkruszając w palcach.

Kruszonką posypać wierzch ciasta.

Piec w 170 stopniach około 60 minut.


Smacznego !

5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo