sierpnia 19, 2013

Okrasa z pstrąga

  Dziś prezentuję drugi przepis, który wykorzystałam podczas Pikniku smakoszy w Lublinie.




Składniki:

2 świeże pstrągi
1 mała czerwona cebulka
150 g masła
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz






  Wykonanie:

Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem.
Odstawi do wystygnięcia.

Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki.


40 g masła rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia.

Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości.

Cebulę drobno posiekać.


Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło.


Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.

Sałatka z ogórków:

1 ogórek
1/2 pęczka koperku
sól
łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego

Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę "
Koper posiekać.
Ogórki wymieszać z koprem.

Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem.


Na chlebie układać plaster okrasy, na wierzchu sałatkę z ogórka.


 Smacznego !

7 komentarzy:

  1. robiłam coś takiego na warsztatach w Łasku, ale z wędzonego pstrąga.
    coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, wiem... bo też tam byłam - ja z ekipy kulebiaka ;)...
      Nie dostałam nigdzie wędzonego pstrąga, dlatego musiałam zrekonstruować przepis.
      Też wyszło pysznie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Od razu mi się Karol Okrasa przypomniał i reklamy rodem z Lidla ;)
    Wstyd przyznać, ale dotąd nie wiedziałam, co konkretnie oznacza ,,okrasa".
    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze czegoś takiego nie jadłam, musi mieć fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aby danie wyszło pyszne potrzebne są świeże ryby…. To właśnie od jakości ryby zależy rezultat jaki osiągniemy…przepis nie wygląda na skomplikowany i trudny do wykonania… nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim…

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo