Składniki:
2 świeże pstrągi
1 mała czerwona cebulka
150 g masła
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem.
Odstawi do wystygnięcia.
Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki.
40 g masła rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia.
Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości.
Cebulę drobno posiekać.
Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło.
Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.
Sałatka z ogórków:
1 ogórek
1/2 pęczka koperku
sól
łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego
Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę "
Koper posiekać.
Ogórki wymieszać z koprem.
Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem.
Na chlebie układać plaster okrasy, na wierzchu sałatkę z ogórka.
Smacznego !
robiłam coś takiego na warsztatach w Łasku, ale z wędzonego pstrąga.
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego!
wiem, wiem... bo też tam byłam - ja z ekipy kulebiaka ;)...
UsuńNie dostałam nigdzie wędzonego pstrąga, dlatego musiałam zrekonstruować przepis.
Też wyszło pysznie.
Pozdrawiam.
cos rewelacyjnego :)
OdpowiedzUsuńo kurcze jakie fajne:)
OdpowiedzUsuńOd razu mi się Karol Okrasa przypomniał i reklamy rodem z Lidla ;)
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać, ale dotąd nie wiedziałam, co konkretnie oznacza ,,okrasa".
li_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
Jeszcze czegoś takiego nie jadłam, musi mieć fajny smak :)
OdpowiedzUsuńAby danie wyszło pyszne potrzebne są świeże ryby…. To właśnie od jakości ryby zależy rezultat jaki osiągniemy…przepis nie wygląda na skomplikowany i trudny do wykonania… nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim…
OdpowiedzUsuń