sierpnia 14, 2013

Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym


Składniki na naleśniki:

* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej

olej do smażenia
 




 Wykonanie:

Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.


Nadzienie serowe:

250 g twarogu
4 łyżki cukru
odrobina mleka


Składniki zmiksować na jednolitą masę.

Krem czekoladowy wg przepisu tutaj

Usmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon.

Naleśniki podsmażyć.
Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.

Sos jeżynowy:

1,5 szkl. jeżyn
4 łyżki cukru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
trochę wody do rozrobienia mąki

Jeżyny udusić w rondelku dodając cukier. Gdy owoce się rozpadną, wlać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - zagotować.

Naleśniki podawać na sosie lub polane sosem.
Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego !

5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo