Składniki:
CIASTO:
125 g masła/margaryny
250 g mąki
70 g cukru
odrobina wody
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać troszkę wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
NADZIENIE:
500ml śmietany 18 %
4 jajka
4 łyżki bardzo mocnego naparu z herbaty Forest Fruitt Teekanne
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
50 g wiórek kokosowych
200g jeżyn
Wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera - do połączenia.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek.
Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem. Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta.
Na cieście ułożyć owoce, zalać masą śmietanową.
Piec w 170 stopniach C 60-70 minut.
Smacznego !
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńtaką tarte bym zjadła (kochana zacznij piec light bo tyję )
OdpowiedzUsuńja też :D ... nie jesteś sama.
UsuńMoja Droga, tarta zachwyca zarówno wyglądem, jak i widoczną zawartością. Szkoda, że w moich okolicach jeżyny są towarem deficytowym.
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
mmm napchałam się dziś jeżynkami!
OdpowiedzUsuńzapraszam na bananowe placuszkI!:)
Bardzo zachęcająca tarta :)
OdpowiedzUsuń