Składniki na naleśniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej
olej do smażenia
Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.
Nadzienie serowe:
250 g twarogu
4 łyżki cukru
odrobina mleka
Składniki zmiksować na jednolitą masę.
Krem czekoladowy wg przepisu tutaj
Usmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon.
Naleśniki podsmażyć.
Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
Sos jeżynowy:
1,5 szkl. jeżyn
4 łyżki cukru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
trochę wody do rozrobienia mąki
Jeżyny udusić w rondelku dodając cukier. Gdy owoce się rozpadną, wlać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - zagotować.
Naleśniki podawać na sosie lub polane sosem.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Miodzio ;D
OdpowiedzUsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńo pycha :)
OdpowiedzUsuńa zjadłam całą miskę przed chwilką :|
OdpowiedzUsuńi wcale nie tuczy
OdpowiedzUsuń