sierpnia 15, 2013

Kokosowa tarta z jeżynami


Składniki:


CIASTO:
125 g masła/margaryny
250 g mąki
70 g cukru
odrobina wody







Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać troszkę wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.


NADZIENIE:


500ml śmietany 18 %
4 jajka
4 łyżki bardzo mocnego naparu z herbaty Forest Fruitt Teekanne
1/2 szkl. cukru
 cukier waniliowy
50 g wiórek kokosowych
200g jeżyn

Wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera - do połączenia.

Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek.
Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem. Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta.

Na cieście ułożyć owoce, zalać masą śmietanową.

Piec w 170 stopniach C 60-70 minut.


















Smacznego !


6 komentarzy:

  1. taką tarte bym zjadła (kochana zacznij piec light bo tyję )

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Droga, tarta zachwyca zarówno wyglądem, jak i widoczną zawartością. Szkoda, że w moich okolicach jeżyny są towarem deficytowym.

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm napchałam się dziś jeżynkami!

    zapraszam na bananowe placuszkI!:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo