lipca 30, 2013

Krem kartoflano-ogórkowy


Składniki:

750 ml wody
4-5 ogórków gruntowych
1 marchew
1/2 cebuli
4 średnie ziemniaki
1 kostka rosołowa
pieprz, sól
olej do smażenia
koperek
groszek ptysiowy, np Brześć




Wykonanie:

W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Cebulę pokrój w kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól.



Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach.
Dodaj do cebuli - duś około 10 min - aż ogórki staną się szkliste.

Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały.

Dodaj do ogórków, zalej wodą - gotuj.

Dodaj kostkę rosołową, dopraw do smaku.

Podawaj posypaną koperkiem i groszkiem ptysiowym.




















Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo