Na ciasto:
ok. 1 szkl mąki
0,5 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju, np olej rzepakowy RAPSO
Z podanych składników wyrobić sprężyste ciasto.
Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.
Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.
FARSZ:
około 350 g szpinaku
1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )
180 - 200 g sera feta
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
pieprz do smaku
Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości.
Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie
Doprawić pieprzem.
Farsz zblendować.
Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.
Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia.
Smacznego !
Jak smakuje ciasto filo? Przypomina tradycyjne (z masłem) kruche?
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
Ciasto filo to takie ciasto jak na pierogi :) Tylko pieczone, nie gotowane. W smaku... hmmm... raczej inne niż kruche, ale wspólny mianownik smakowy na pewno się znajdzie :D
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za cukinią i szpinakiem ale Twoje danie tak wygląda, że chętnie bym się skusila
OdpowiedzUsuń