czerwca 19, 2013

Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą


Na ciasto:
ok. 1 szkl mąki
0,5 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju, np olej rzepakowy RAPSO



Z podanych składników wyrobić sprężyste ciasto.
Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.

Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.

FARSZ:
około 350 g szpinaku
1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )
180 - 200  g sera feta
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
pieprz do smaku

Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości.
Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie
Doprawić pieprzem.

Farsz zblendować.

Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.
Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem.

Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Jak smakuje ciasto filo? Przypomina tradycyjne (z masłem) kruche?
    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto filo to takie ciasto jak na pierogi :) Tylko pieczone, nie gotowane. W smaku... hmmm... raczej inne niż kruche, ale wspólny mianownik smakowy na pewno się znajdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za cukinią i szpinakiem ale Twoje danie tak wygląda, że chętnie bym się skusila

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo