czerwca 20, 2013

LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe



Składniki:
 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek







Przygotowanie:  

Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła. 
Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut. 

Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć. Zamrozić. 
Co godzinę przemieszać lody. 

Jeszcze nie do końca zmrożonymi lodami przekładać ciasteczka.
 Zostawić do całkowitego zmrożenia.



 Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Świetne, szkoda, że na razie akurat musimy ograniczyć w domu wszystko co słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lodowe kanapki idealne na lunch i nie tylko :) Marto super pomysł!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko i córko! Genialne. Po prostu muszę zrobić.
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo