czerwca 26, 2013

Pierogi białym serem i botwinką



Ciasto na pierogi:

około 1,5 szkl. mąki
1/3 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1,5 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli



Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche - dodać wody, gdy za wilgotne - dosypać mąki.


FARSZ:
pęczek botwinki  lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi
1 cebula - najlepiej też młoda
150 g białego sera
łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz


Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę - zeszklić. Dodać buraczki - przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę - poddusić około 5-7 minut.
Ostudzić.
Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia.

Do polania:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku

Olej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać - wyłączyć.
Polać pierogi.



 Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo