czerwca 25, 2013

CUKIER RÓŻANY


   Dłuższy czas zastanawiałam się nad zrobieniem tego specjału. Róży w pobliżu mam pod dostatkie... ale jak to zrobić ?
Z pomocą przyszła Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem... Już w kilka dni po moich rozmyślaniach, na jej blogu pojawił się wpis.



Nie podaję Wam proporcji, bo wydaje mi się, że w tym wypadku są zbędne.
Tu liczy się samo wykonanie.

Potrzebne są:
- płatki z dzikiej róży
- biały cukier kryształ



Płatki oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń i odcinamy białe końce.
Blendujemy na "pastę".
Do pasty dodajemy cukier -tu sami dozujcie. Ważne by cukier zachował łądny kolor - więc nie przesadźcie z jego ilością.

I najważniejszy krok - suszenie. Cukier musi być naprawdę suchy... Suszcie go przez kilka dni, aż stanie się sypki.
Zamknijcie w szczelnym pojemniku.


Już niedługo coś przygotuję z cukrem różanym.


10 komentarzy:

  1. fajnie ten cukier wyglada
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to czekam do czego go wykorzystasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity widok. Żałuję, że w ogrodzie nie mam ani jednej róży.

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pachnie i smakuje wybornie! Uwielbiam dzikie róże :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo