Dłuższy czas zastanawiałam się nad zrobieniem tego specjału. Róży w pobliżu mam pod dostatkie... ale jak to zrobić ?
Z pomocą przyszła Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem... Już w kilka dni po moich rozmyślaniach, na jej blogu pojawił się wpis.
Nie podaję Wam proporcji, bo wydaje mi się, że w tym wypadku są zbędne.
Tu liczy się samo wykonanie.
Potrzebne są:
- płatki z dzikiej róży
- biały cukier kryształ
Płatki oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń i odcinamy białe końce.
Blendujemy na "pastę".
Do pasty dodajemy cukier -tu sami dozujcie. Ważne by cukier zachował łądny kolor - więc nie przesadźcie z jego ilością.
I najważniejszy krok - suszenie. Cukier musi być naprawdę suchy... Suszcie go przez kilka dni, aż stanie się sypki.
Zamknijcie w szczelnym pojemniku.
Już niedługo coś przygotuję z cukrem różanym.
fajnie ten cukier wyglada
OdpowiedzUsuń:)
No to czekam do czego go wykorzystasz :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper :) Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu spiesz się, bo róże już przekwitają...
UsuńNiesamowity widok. Żałuję, że w ogrodzie nie mam ani jednej róży.
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
to nie z różą ogrodową :) ... z dziką różą :)
UsuńNa pewno pachnie i smakuje wybornie! Uwielbiam dzikie róże :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
woooow super!
OdpowiedzUsuńAle pomysł ;)
OdpowiedzUsuń