czerwca 12, 2013

Makaron z cukinią i camembertem


Kolejny przepis makaronowy dla Kasi :)



Makaron z cukinią i camembertem

Składniki:
1 średnia dymka
1 cukinia
4-5 pieczarek
1 okrągły serek camembert
łyżka śmietany
ewentualnie 1 łyżeczka mąki - jeśli wyjdzie zbyt rzadkie
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia


gruby makaron, świderki lub inny

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.


Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dymkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - zeszklić.
Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli - podsmażyć.
Cukinię cieniutko poszatkować. Wrzucić do grzybów - poddusić, by zmiękła - uważać, żeby się nie rozpadła. Ma być miękka, ale ni za miękka :)

Camembert drobno pokroić, dodać do cukinii - rozpuścić.
Pod koniec dodać śmietanę, ewentualnie mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Cukinię zawsze postrzegałam jak nieudaną wariację na temat ogórka. Ani to smaczne, jakieś takie nijakie i co z tym zrobić. A tutaj proszę, jakiej mi inspiracji dostarczyłaś :)

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cukinie, a tak podana jest pyszna...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo