czerwca 29, 2013

Krem koperkowy

Szybka zupka? Czemu nie.
Polecam krem koperkowy.



Składniki:
1 litr wody
4 większe ziemniaki
duży pęczek koperku
1 cebulka
100 ml kwaśnej śmietany
100 ml śmietany kremówki
 pieprz
1,5 kostki rosołowej drobiowej



Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną.
Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno - wrzucić do zupy. Dodać kostkę rosołową.
Gotować 5-7 minut.
Obie śmietany połączyć, dodać pieprz. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy - całość dodać do garnka. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć zupę, zmiksować na krem.



Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie, pewnie niedługo sama skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym jajko w sosie koperkowym!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm zupa koperkowa! smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie tłuste! zrezygnowałabym z tak dużej ilości śmietany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co kto lubi - można zrobić wersję light i wcale śmietany nie dodawać... ale to już zupełnie inny smak będzie. Ewentualnie zastąpić mlekiem połączonym z jogurtem naturalnym.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo