czerwca 28, 2013

Bananowo-budyniowe marzenie

Bardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam !


Spód:

250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti )
2 łyżki masła
1 łyżka wody

Zmielić ciastka, pod koniec dodać masło i wodę.
Powstałym ciastem wylepić tortownicę ( małą - śr. 20 cm ).
Zapiec 15 minut w 170 stopniach.





Nadzienie:

1 łyżka żelatyny - rozpuścić w 70 ml wrzątku.

1,5 szkl. mleka
2/3 szkl. cukru
3 łyżki mąki
2 żółtka
cukier waniliowy

Do rondla wlać mleko, dodać cukier, mąkę i żółtka - dokładnie połączyć. Zagotować ciągle mieszając - aż masa zacznie gęstnieć.
Wyłączyć. Dodać żelatynę.
Odstawić do wystudzenia.

3 banany pokroić w plastry, ułożyć na kruchym spodzie, zalać ostudzoną masą.
Chłodzić w lodówce min. 3 godziny.

Udekorować bitą śmietaną i ciasteczkami.




Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Jaki pyszny deser.... Kremowy, bananowy - niebo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny musi być :) szkoda, że ta żelatyna tam jest bo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylvia - myślę, że gdyby dać więcej mąki, budyń nie wymagał by żelatyny. Może ciasto było by trudniejsze w krojeniu, bo jednak nie tak zwarte jak z żelatyną...

      Usuń
  3. Bardzo fajny :) Podoba mi sie

    OdpowiedzUsuń
  4. znakomiete ciacho! bardzo lubię budyniowe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bardzo smacznie,zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo