Polecam krem koperkowy.
Składniki:
1 litr wody
4 większe ziemniaki
duży pęczek koperku
1 cebulka
100 ml kwaśnej śmietany
100 ml śmietany kremówki
pieprz
1,5 kostki rosołowej drobiowej
Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną.
Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno - wrzucić do zupy. Dodać kostkę rosołową.
Gotować 5-7 minut.
Obie śmietany połączyć, dodać pieprz. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy - całość dodać do garnka. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć zupę, zmiksować na krem.
Smacznego !
o mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, pewnie niedługo sama skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym jajko w sosie koperkowym!
OdpowiedzUsuńmmm zupa koperkowa! smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuństrasznie tłuste! zrezygnowałabym z tak dużej ilości śmietany.
OdpowiedzUsuńco kto lubi - można zrobić wersję light i wcale śmietany nie dodawać... ale to już zupełnie inny smak będzie. Ewentualnie zastąpić mlekiem połączonym z jogurtem naturalnym.
Usuń