Rabarbarowe muffiny pod bezą - przepis
Rabarbar:
2-3 łodygi rabarbaru
1/2 szkl. wody
2/3 szkl. cukru
Rabarbar pokroić w kostkę.
Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.
Odcedzić.
Ciasto:
1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 szkl. oleju
1 szkl. maślanki naturalnej
1 jajko
W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.
Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.
Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.
Beza:
2 białka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę.
Piec w 180 stopniach, 20-25 minut.
Smacznego !
mmmmmm beza!
OdpowiedzUsuńzastanawiałam się co zrobić z rabarbarem "innego" niż wszędzie a z drugiej strony myślałam dziś o muffinach i nie wiem jak mogłam tego nie połączyć!
OdpowiedzUsuńzrobię je jutro, dziękuję za pomysł :)
muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńdaj,daj daj!!!
OdpowiedzUsuńbierz, bierz, bierz :)
UsuńJejku! Kiedy ja ostatnio jadłam bezy? A domowych nigdy i to z muffinkami, pycha!
OdpowiedzUsuń