Ciasto migdałowe z czereśniami w rumie - przepis
Składniki:
50 g mielonych migdałów, np BackMit
1 budyń śmietankowy
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
150 g masła
2/3 szkl. cukru
czereśnie - ilość wg upodobań
rum, około 1/2 szkl.
cukier puder, 2-3 łyżki
migdały płatki, np KRESTO
Czereśnie wypestkować, zalać rumem, dosłodzić cukrem pudrem - odstawić.
W naczyniu wymieszać migdały, budyń, proszek do pieczenia i mąkę.
Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania.
Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy.
Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto.
Posypać płatkami migdałów.
Piec w 175 stopniach C, około 60 min.
W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit.
Bakalie te oma w swojej ofercie firma VOG Polska.
BackMit to gama tartych bakali - orzechy, migdały i mak.
Dzięki nim szybko przygotujemy ciasteczka i inne wypieki - oszczędzając czas.
KRESTO to szeroki asortyment przeróżnych bakali. KRESTO cechuje wysoka jakość produktów - jedne z moich ulubionych bakalii - najczęściej wybierane.
Smacznego !
Smacznie wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa skąd masz czereśnie he?
OdpowiedzUsuńu mnie nie ma jeszcze buuuuuuuuuu .....
aaa... u sąsiadki narwałam :D
Usuńmmmmmmm mniam mniam
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń