maja 29, 2013

Rabarbarowe muffiny pod bezą

Jako, że dostałam wczoraj jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami  z jego wykorzystaniem :)



Rabarbarowe muffiny pod bezą  - przepis

Rabarbar:
2-3 łodygi rabarbaru
1/2 szkl. wody
2/3 szkl. cukru



Rabarbar pokroić w kostkę.
Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.
Odcedzić.


Ciasto:
1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 szkl. oleju
1 szkl. maślanki naturalnej
1 jajko


W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.
Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.

Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.

Beza:
2 białka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę.

Piec w 180 stopniach, 20-25 minut.


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. zastanawiałam się co zrobić z rabarbarem "innego" niż wszędzie a z drugiej strony myślałam dziś o muffinach i nie wiem jak mogłam tego nie połączyć!

    zrobię je jutro, dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku! Kiedy ja ostatnio jadłam bezy? A domowych nigdy i to z muffinkami, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo