stycznia 16, 2013

Groszek ptysiowy Brześć
- zupa z selera -
 
 
Dzisiaj u mnie przepis na pyszna zupkę z selera z dodatkiem groszku ptysiowego Brześć.
Groszek ptysiowy to dodatek do wielu zup i kremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ...


Zupa krem z selera - przepis

Składniki:
2 średnie cebule
150 g selera
4-5 średnich ziemniaków
mała marchewka
por
1 l wody
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
koperek
Groszek ptysiowy BRZEŚĆ 
masło, oliwa 



Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Dobrawić śmietaną i przyprawami.
Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ.



Groszek ptysiowy BRZEŚĆ:




Więcej o produktach Brześć przeczytacie tutaj



 
 



  

4 komentarze:

  1. kurcze ja uwielbiam seler a jeszcze zupy nigdy nie robiłam (wstyd)
    gdzie można kupić ten groszek? bo mi się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł Ci obłędny kolor zupy.
    Ostatnio znalazłam w spożywczaku wielką torebkę pałeczek ptysiowych z kryształkami cukru. Kupiłam z myślą o Nadzi. Zeżarłam sama. Wyjątkowo smaczne mają produkty.
    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo