grudnia 23, 2012

Naczynie TERMISIL
- w użyciu przed Światami -

Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski.

Ryba po podhalańsku - przepis

Składniki:
600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam
2 łyżki mąki
przyprawa do ryb
olej


Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę.


2 cebule
3 marchewki
pietruszka
seler
3 ziemniaki
50 g suszonych śliwek
1/3 kostki masła

Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło.
Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego.


Rybę ułożyć na warzywach.

SOS:
1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty !
2 łyżki śmietany
przyprawa uniwersalna
Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami.


Piec 60 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu posypać pietruszką



Zapiekanka bardzo smaczna - polecam.
Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek !
Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby zapiekanka się ładnie zrumieniła.



Zapraszam na stronę producenta tutaj





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo