Świąteczne wypieki
- strucla migdałowo-nugatowa -
Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis.
Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego.
Strucla migdałowo-nugatowa -przepis
Składniki:
500 g twarogu
2 jaja
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
szczypta gałki muszkatołowej
120 g kremu nugatowego, np. nutelli
100 g mielonych migdałów
małą garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach, około 60 minut.
Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki.
Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej słodko, polecam posmarować kromkę kremem czekoladowym.
Ciasto świetne dla dzieciaków.
By za oknem było biało,
OdpowiedzUsuńa w domu magią pachniało
i choinka wielka była,
by prezenty pomieściła!
Aby dużo było gości
w ten świąteczny czas radości
wesołych świąt :)
Dziękuję. Tobie i całej rodzince życzę wiele spokoju, uśmiechów na co dzień, dużo miłości. Buziaczek !
Usuń