grudnia 23, 2012

Świąteczne wypieki
- strucla migdałowo-nugatowa -


Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis.
Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego.


Strucla migdałowo-nugatowa -przepis

Składniki: 
500 g twarogu
2 jaja
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
szczypta gałki muszkatołowej
120 g kremu nugatowego, np. nutelli
100 g mielonych migdałów
małą garść płatków migdałowych


Przygotowanie:
z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach, około 60 minut.


Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki. 
Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej słodko, polecam posmarować kromkę kremem czekoladowym.
Ciasto świetne dla dzieciaków.



2 komentarze:

  1. By za oknem było biało,
    a w domu magią pachniało
    i choinka wielka była,
    by prezenty pomieściła!
    Aby dużo było gości
    w ten świąteczny czas radości
    wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tobie i całej rodzince życzę wiele spokoju, uśmiechów na co dzień, dużo miłości. Buziaczek !

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo