listopada 03, 2012

PIZZA
dzisiejsza kolacja



CIASTO:

ok. 3 szkl mąki
5 dag drożdży
1 szkl. mleka
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Zostawić na klika minut, aż zaczną rosnąć.
Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę - jak kto woli - wlać mleko, dodać sól i zagnieść ciasto. Jeśli się klei i jest rzadkie, dosypać mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Po około godzinie - powinno już dobrze wyrosnąć - dodać oliwę, jeszcze raz wyrobić i odstawić na 15-20 minut.
Formować cienki placek i układać na nim ulubione dodatki.

U mnie zawsze muszą znaleźć się pieczarki, szynka lub salami, papryka lub pomidor, mozarella, czasem oliwki.

Nie zapomnijcie dość obficie posypać oregano !

I jeszcze jedna rada - nie przepieczcie pizzy, 20 minut jej stanowczo wystarczy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


Smacznego !!!





4 komentarze:

  1. No ja też często robię pizzę w domu, trochę inny przepis.
    A cukru nie dodajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję cukru, wydaje mi się, że bez jest lepsza :)

      Usuń
  2. uwielbiam pizze! A ta Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo